Агрономія

Як розвиток двох типів кореневих систем у пшениці корелюється з кількістю вологи

Для повнішого освоєння вологого шару ґрунту й кращого постачання надземній частині рослини поживних речовин пшениця озима формує два типи коренів: зародкові (первинні) та вузлові (вторинні).

Про це пише Володмир Судак (ДУ Інститут зернових культур НААН) у журналі The Ukrainian Farmer.

Кількість вузлових коренів, як і кількість пагонів кущення, регулюється насамперед вихідною вологістю ґрунту, строками сівби та гідротермічним режимом у післяпосівний період.

Вони можуть утворюватися восени, навесні та влітку, їх поява спостерігається після кожного продуктивного дощу.

«Уважається, що в середні за зволоженням роки значення обох різновидів коренів у життєзабезпеченні культури рівноцінне, у дощовиті перевагу має вторинна коренева система, у сухі, навпаки, первинна», – зазначив науковець.

Він також додав, що під час осінньо-весняної ґрунтової посухи рослини вегетують із допомогою тільки зародкових кореневих відгалужень із відповідними негативними наслідками щодо реалізації свого продуктивного потенціалу.  

Раніше повідомлялося, як підвищити морозостійкість озимої пшениці.