Як рівень кислотності ґрунту впливає на врожайність різних культур
Підвищена кислотність ґрунту різко позначається на врожайності сільгоспкультур. На кислих ґрунтах також погіршується якість продукції рослинництва: на 0,5-1% знижується вміст сирого протеїну в зерні, на 0,5-2,2% – крохмалю в бульбах картоплі, на 0,7-1% – цукру в коренеплодах цукрових буряків, на 10-15% – вихід перетравного протеїну в кормових культурах, пише журнал The Ukrainian Farmer.
«Характерною особливістю кислих ґрунтів є пригнічення мікробіологічної активності в кореневмісному шарі, накопичення шкідливих для рослин рухомих форм алюмінію, заліза й марганцю, погіршення фізичних параметрів, недостатній поживний режим», – ідеться в статті «Коли земля потребує вапна».
Рослини, що ростуть на підкислених ґрунтах, більше уражаються хворобами, водночас у плоди – зерно, овочі тощо — більше потрапляє радіонуклідів, важких металів, нітратів.
Через пригнічувальну дію на кореневу систему вільного алюмінію знижується посухо стійкість і зимостійкість озимих культур.
На кислих ґрунтах збільшується специфічна засміченість полів, оскільки більшість бур’янів витримують кисле сере довище.
Нагадаємо, вапнування грунту окуповується в перший рік.