Як погодні аномалії впливають на мікробіом ґрунту
Порушення правильного чергування сезонів, нерівномірне розподілення опадів, ранні весни, зливи, приморозки, спека також негативно впливають на мікробіом ґрунту. Адже мікробіота реагує на фотоперіод, температуру, вологість.
Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Яна Погромська, наукова співробітниця відділу охорони ґрунтів ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» НААН.
Коли сезони зміщуються, мікроорганізми не встигають адаптуватися, порушується синхронізація з фазами розвитку рослин, знижується ефективність симбіозу (наприклад, мікориза не встигає сформуватись до активної вегетації). Водночас зливи після тривалих посух вимивають мікроорганізми із верхнього шару, активуються анаеробні процеси, що продукують токсичні метаболіти (сірководень, аміак), порушується баланс між аеробними та анаеробними мікробами.
Різкі перепади температур і вологості пригнічують чутливі штами, активують стрес-адаптовані, але менш ефективні мікроорганізми знижують стабільність біоконсорціуму ґрунту, порушують формування біоплівки – головного захисного шару ризосфери.
«Трансформація мікробіому ґрунту, спричинена кліматичними зсувами та діяльністю людини, порушує стійкість і продуктивність агроценозів. Що це означає для агровиробника? Мікробіом більше не стабільний за замовчуванням, тому його потрібно підтримувати. Мікробіом ґрунту – це жива система, яка реагує на клімат швидше, ніж рослина. І якщо ми хочемо зберегти продуктивність у нових умовах, потрібно не просто «годувати» ґрунт, а керувати його біологічною логікою»,
– зазначає Яна Погромська.
Раніше ми писали, як обрати оптимальний спосіб обробітку ґрунту в умовах кліматичних змін.