Як отримати дружні сходи озимої пшениці після сівби в напівсухий ґрунт

Волога й відповідні позитивні температурні показники є головними чинниками, що впливають на активність проростання насіння. Роль вологи в отриманні сходів зумовлено набуханням колоїдів, активацією ферментів, гідролізом білків, жирів, крохмалю й ін. Наприклад, для проростання зерна озимої пшениці й появи сходів потрібна невелика кількість вологи, але щоб отримати дружні й повноцінні сходи, запас продуктивної вологи у верхньому шарі (0-10 см) має бути не меншим як 10 мм.
Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише доктор біологічних наук Іван Кривенко.
«Для набухання насіння потребує 50-60% води від своєї ваги. Саме тому додатковим викликом для озимих зернових восени стає провокативна волога, яка з’являється після короткочасних дощів і є дуже небезпечною, бо стимулює насіння лише до набрякання та кільчення. З випаданням дощів процес проростання може відновлюватися, проте за умови, якщо первинні корінці, що утворилися за першого проростання, не перевищують граничної довжини (не більше 10 мм)»,
– зазначає Іван Кривенко.
За його словами, висіяне в напівсухий ґрунт насіння, перебуваючи там тривалий час, втрачає життєздатність. Під впливом ґрунтової та поверхневої мікрофлори воно псується і стає нежиттєздатним. Все це призводить до загибелі молодих сходів і значного зрідження посівів.
«Щоб якимось чином запобігти цьому явищу, насіння перед сівбою обробляють плівкоутворювачами. Плівка, що покриває насінину, залишається стійкою до незначних запасів вологи внаслідок провокативних опадів і таким чином не дає змоги насінині накльовуватися, продовжуючи захищати від проникнення в неї мікроорганізмів»,
– пояснює науковець.
Нагадаємо, за словами науковця, протруєння насіння біологічними захисними комплексами запобігає хімічному стресу рослин.