Агрономія

Як обліковують знебарвлене або уражене сажкою зерно пшениці

Як обліковують знебарвлене або уражене сажкою зерно пшениці
сажкові хвороби

Особливе значення у визначенні класності зерна пшениці має визначення кількості сажкових зерен на стадії приймання і заготівлі зерна, його переробки на продовольчі цілі. До сажкового належить зерно, у якого забруднена борідка, борозенка або частково зовнішня поверхня спорами сажки.

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише Ірина Гасанова, кандидат сільськогосподарських наук (Інститут зернових культур НААН України).

«Спочатку це визначають візуально, а за потреби підтверджують мікологічною експертизою»,

— зазначає науковиця.

У разі невідповідності граничній нормі якості зерна пшениці хоча б за одним із показників і мікологічним випробуванням (понад 100 шт. спор сажкових грибів на одну зернину), пшеницю визначають для обліку як «нестандартна» із зазначенням показників невідповідності.

А пшеницю, що внаслідок несприятливих умов дозрівання, збирання чи зберігання втратила свій природний колір, визначають як знебарвлену і зазначають ступінь знебарвлення. Для зерна
м’якої пшениці першого, другого та третього класів якості дозволено перший і другий ступені, для четвертого — будь-який ступінь знебарвлення.

Раніше повідомлялося, як визначити показники якості зерна твердої та м’якої пшениці, а також як сформувати однорідні партії зерна пшениці поліпшеної якості та запобігти їх змішуванню.