Агрономія

Як густота стояння гороху впливає на поширення хвороб

Безлисточкові короткостеблові сорти гороху

Густота стояння рослин гороху впливає на поширення кореневих гнилей, несправжньої борошнистої роси, аскохітозу, сірої та білої гнилей – у разі загущення посівів кількість хвороб може збільшуватися, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Сівба у відносно ранні строки дозволяє зменшити ризик ураження борошнистою росою, бактеріальними й вірусними хворобами.

«Сходи гороху здатні витримувати приморозки до -6-7°С, тож культуру висівають у найбільш ранні строки. Після сівби поле прикочують, щоб вирівняти поверхню ґрунту й створити кращі умови вологозабезпеченості», – зазначає Раїса Вожегова, академік НААН (Інститут зрошуваного землеробства НААН).

За її словами, оптимальна глибина загортання насіння сприяє зниженню ураження посівів кореневими гнилями та фузаріозним в’яненням. За інтенсивного розвитку хвороб потрібно обприскувати посіви одним із дозволених фунгіцидів.

Перша обробка – у фазу бутонізації та наливання бобів; друга – одразу після цвітіння. За потреби процедуру повторюють на початку молочної стиглості зерна.

Нагадаємо, після збирання гороху в ґрунті нагромаджується 30-35 кг/га азоту. Раніше було названо найкращі попередники гороху.