Як формують структуру посівів у ФГ «П’ятигірське» на Рівненщині

У ФГ «П’ятигірське» на Рівненщині дотримуються сівозміни, але кон’юнктура ринку, як правило, впливає на співвідношення культур у структурі посівів. У кінці кожного року фахівці господарства аналізують, які культури були найрентабельнішими та який їх відсоток має бути в структурі посівів.
Про це в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer розповів заступник з виробництва голови ФГ «П’ятигірське» Андрій Кедич.
Під урожай 2025 року в озимому клині мали ріпак і пшеницю – на кожну з цих культур припадало по 20% площ. І якщо, наприклад, озимий ріпак рентабельніший, то озима пшениця, за словами Андрія Кедича, потрібна передусім як хороший попередник під ріпак, а також мають потребу в соломі для ВРХ.
Відтак, під озимими ріпаком і пшеницею, а також соєю й кукурудзою – трохи більше як 1000 гектарів під кожною культурою, під соняшник відведено 500 гектарів, усе решта – інші культури, зокрема кукурудза на силос, горох, жито озиме та овес на сінаж.
«З погляду економіки основну ставку 2025 року ми робили на ріпак, кукурудзу, соняшник і сою. Ці чотири культури формують у нас 90% маржі. Зокрема ріпак – це перші гроші в господарстві, а кукурудза – стабільніша за інші культури з огляду ціни на неї й завжди має попит на зовнішньому ринку»,
– зазначив Андрій Кедич.
Нагадаємо, ФГ «П’ятигірське» щороку вносить органічні добрива на площу 400-500 га. В господарстві також поділилися досвідом роботи з лужними важкими ґрунтами.