Як ефективно зробити гербіцидну «чистку» полів напередодні осінньої посівної

Жнива в Україні у розпалі. Тож уже невдовзі аграріям доведеться розпочинати підготовку до осінньої посівної кампанії. Як ще поряд із якісним обробітком ґрунту, роботою з пожнивними рештками та застосуванням відповідних основних добрив підготувати поля до посіву озимих культур – розповідають фахівці компанії Ukravit.
«Проміжок між збиранням врожаю та посівом озимих культур – доволі короткий, залежно від попередника, тож на підготовку до осінньої посівної лишається не так багато часу, – зазначає керівник департаменту агротехнологій Ukravit Олександр Мигловець. – Тому, щоб якісно підготувати поле до вирощування наступних культур, велика кількість аграріїв вдається до гербіцидної «чистки полів» шляхом застосування препаратів суцільної дії. Такий прийом дозволяє створити майбутнім посівам максимально безконкурентне середовище з боку сегетальної рослинності: він допомагає знищити як злакові, так і дводольні види, зокрема й важковикорінювальні, оскільки гербіцид одночасно діє на їх кореневу систему та надземну частину. Таким чином озимі культури не матимуть на старті конкурентів за життєво важливі ресурси й отримають сприятливі умови для росту та розвитку».
Для повноцінного знищення максимально широкого спектра бур’янів перед осінньою посівною кампанією Олександр рекомендує застосувати гербіцид суцільної дії Гліфовіт (ізопропіламінна сіль гліфосату, 480 г/л у кислотному еквіваленті, 360 г/л). Його діюча речовина розподіляються по всіх частинах рослини і рухається як по ксилемі, так і по флоемі до кореневої системи. Інгібування EPSP синтази призводить до припинення виробництва ароматичних амінокислот – триптофану, тирозину, фенілаланіну, необхідних для синтезу білків, внаслідок чого бур’яни гинуть.
Така обробка допоможе ефективно очистити поля від однорічних та багаторічними злакових і дводольних бур’янів, зокрема й злісних важковикорінювальних видів, і забезпечити рослинам озимих культур безконкурентне середовище для розкриття їх генетичного потенціалу продуктивності.