Агрономія

Як «Агро-Регіон» контролює собівартість вирощування культур без втрати якості зерна

Як «Агро-Регіон» контролює собівартість вирощування культур без втрати якості зерна

У компанії «Агро-Регіон» ощадно використовують ресурси – добрива, ЗЗР, насіння, ґрунтообробіток – це ті статті витрат, на які може вплинути агроном.

Досвідом зменшення собівартості вирощування сільгоспкультур поділився головний агроном компанії Юрій Лисак в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.

«Два роки тому обмежили внесення фосфорно-калійних добрив на ділянках, які за аналізом ґрунту мають високе і середнє забезпечення фосфором та калієм. Азот не зменшували, щоб не погіршувати якість зерна, тільки почали більш диференційовано вносити на поля. На сої взагалі не вносимо азот, хіба що за результатами аналізів уносили сульфат амонію по 50-70 кг/га. Натомість обов’язково інокулюємо насіння»,

– зазначив Юрій Лисак.

З 2019 року, за його словами, масово застосовують диференційовану сівбу – технологію тільки дошліфовують.

Щодо ЗЗР, то почали більше використовувати вітчизняні фунгіциди – чимало з’явилося якісних продуктів із цікавими комбінаціями.

«Ми й раніше застосовували вітчизняні препарати – треба ж підтримати наших виробників. Однак здебільшого це були прості однокомпонентні продукти, багатокомпонентні використовували мультинаціональних компаній. Нині оригінальними ЗЗР користуємося тільки на ділянках гібридизації, де вирощуємо насіння соняшнику та кукурудзи, виконуючи вимоги компанії-оригінатора»,

– додав фахівець.

Раніше в компанії поділилися своїми підходами до ґрунтообробітку.