Агрономія

Високі температури спричинили погіршення якості зерна кукурудзи та зменшення врожаю

Високі температури спричинили погіршення якості зерна кукурудзи та зменшення врожаю

Біологічний моніторинг розвитку кукурудзи, проведений науковцями ДУ Інститут зернових культур НААН свідчить, що агрометеорологічні умови для розвитку та формування урожаю кукурудзи ускладнювалися внаслідок дуже високих температур повітря, які співпали із формуванням качанів та наливом зерна.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Особливо несприятливою була значна кількість днів із температурою повітря вдень вище 35 0С, за якої відбувається припинення процесу фотосинтезу і призупиняється налив зерна. Створювалися умови для погіршення якості зерна кукурудзи та зменшення урожаю.

На сьогодні рослини за раннього строку сівби (11 квітня), залежно від групи стиглості біотипів, мають висоту 212–238 см, на рослинах 8-9 зелених листків з площею асиміляційної поверхні 3076-4937 см2, за оптимального строку сівби (21 квітня) – за висоти 217-235 см, на рослинах 8-10 зелених листків з площею асиміляційної поверхні 2570-5341 см2, а пізнього строку сівби (1 травня) – за висоти 209-228 см мають 9-11 зелених листків з площею асиміляційної поверхні 2933-4810 см2. Зазначимо, що в умовах аномально високих температур у рослин гібридів кукурудзи всіх різностиглих форм за пізнього строку сівби спостерігається пришвидшене засихання 7 шт. перших нижніх листків, за оптимального та раннього – 8-9 шт.

Біологічний моніторинг розвитку кукурудзи свідчить, що у рослин скоростиглих гібридів кукурудзи за раннього та частково оптимального строків сівби спостерігаються фази «кінець молочної стиглості – воскова стиглість зерна», за пізнього строку сівби – «молочна стиглість».

Нагадаємо,Агрометеорологічні умови липня були не зовсім сприятливими для пізніх культур.