Агрономія

Використання сільгосппродукції для виробництва біопалива зросло втричі

За останні 10 років використання сільськогосподарської продукції для виробництва біоенергоносіїв зросло у понад три рази.

Про це повідомляє пресслужба НААН, посилаючись на президента НААН Ярослава Гадзала.

Як зазначаєтья, постійно зростаючий дефіцит ресурсів супроводжується виникненням та загостренням світових продовольчої, енергетичної та економічної криз. Так, за даними ООН нині у світі голодує понад 1 млрд людей. При цьому споживання продовольства щорічно зростає на 2%, тому впродовж найближчих 30 років людству знадобиться на 50% продуктів більше.

«Одночасне прогресування цих двох тенденцій ускладнює їх збалансоване вирішення», – зазначив науковець.

За      його словами, наразі без втрат для вітчизняного землеробства можна використовувати на енергетичні цілі до 20% незернової частини урожаю польових культур.

Поголів’я сільськогосподарських тварин в Україні дає змогу накопичувати близько 16 млн т сухої речовини органічних добрив. З цієї кількості відходів рослинництва і тваринництва можна отримувати значну кількість енергоносіїв, в перерахунку на газ-метан – більше 20 млрд м3.

«На жаль обсяг споживання біомаси в ролі біопалива становить лише 1,2% від загального обсягу споживання енергії. Хоча досвід з вирішення цієї проблеми раціональним способом вітчизняне агропромислове виробництво вже має, і це в першу чергу отримання теплової енергії, яка використовується для сушіння урожаю зернових та насіння олійних культур, а також опалення приміщень», – зазначив Ярослав Гадзало.

Нагадаємо, виробництво первинної енергії з біопалив та відходів зросло на 26%. Як повідомлялося, підприємець з Луганщини виготовляє біопаливо з соломи.