Вплив клопа шкідливої черепашки на якість клейковини пшениці залежить від погодних умов
Ферменти клопа шкідливої черепашки мають вплив на якість клейковини та хлібопекарські властивості пшениці.
Ступінь цього впливу залежить від багатьох чинників: від віку личинок і розміру пошкодженої зони, фази розвитку зернівки в момент уколу, погодних умов у період наливу зерна, сортових особливостей пшениці, стану розвитку посівів тощо.
Найшкідливішими є личинки старших вікових груп і молоді клопи. Площа пошкодження зернівки після їх харчування у 2-3 рази більша, ніж від личинок 2-го віку.
За пошкодження зернівки у фазу молочної стиглості порушується процес наливу зерна – воно залишається щуплим.
У сухі спекотні роки зазвичай формується задовільно міцна клейковина з показником ІДК від 20 до 40 одиниць. У такі роки навіть за пошкодження клопом-черепашкою 4-5% зерна якість клейковини не знижується.
У роки з рясними опадами, особливо в період достигання пшениці, формується задовільно слабка клейковина, яка втрачає свої якості, переходячи з II в III групу, навіть за пошкодження 2-3%.
Додати коментар