Агрономія

Внутрішньому ринку вистачить цукру

Внутрішньому ринку вистачить цукру

Україна в змозі повністю забезпечити внутрішній ринок цукру на наступний сезон. Про це свідчать дані Мінагрополітики щодо прогнозів виробництва на 2016/2017 маркетинговий рік. Зокрема, за даними відомства, буде вироблено близько 1,7 млн тонн цукру, що є достатнім для забезпечення внутрішнього попиту.

 

Протягом останніх років фіксується тенденція до щорічного зниження споживання цукру населенням, а також скорочення запиту на цукор з боку суміжних галузей харчової промисловості. «З урахуванням початкових запасів та обсягів зовнішньої торгівлі, у тому числі в рамках домовленостей з ЄС, пропозиція внутрішнього ринку, за нашими прогнозами, складе близько 2,05 млн тонн при потребі внутрішнього ринку в 1,6 млн тонн», ‒ зазначив директор департаменту продовольства Мінагрополітики Микола Мороз. За його словами, вказані фактори, разом із достатніми обсягами перехідних залишків свідчать про стабільну ситуацію на ринку цукру.
 
Достатня наявність цукру на внутрішньому ринку підтверджується і стабільною ціновою ситуацією. Згідно з офіційними даними Держстату, протягом листопада 2015 – червня 2016 року оптово-відпускні ціни виробників та роздрібні ціни на цукор знизилися на 9,2% та 11,8% відповідно.

Необхідно також відзначити, що реалізація цукру ДСБУ «Аграрний фонд» протягом січня-квітня цього року значно не вплинула на внутрішній ринок, оскільки збут цукру був призначений виключно для промислової переробки та не міг бути реалізований в роздрібній торгівлі. Крім того, реалізовані обсяги цукру становили 5,8% внутрішнього споживання цукру за період.

Ключовим фактором, який вплинув на рівень ціни цукру в Україні, за припущенням спеціалістів міністерства, могло стати зниження попиту на цукор з боку переробних підприємств та населення.
 
Довідка

За даними Держстату, в 2015 році порівняно із 2014 виробництво основних цукровмісних продуктів (соків, джемів, йогуртів, морозива, кондвиробів, солодких алкогольних та безалкогольних напоїв тощо) зменшилося на 451 тис. тонн (15%), що в перерахунку на цукор складає 110 тис. тонн (або 7% ємності ринку цукру).

За розрахунками Держстату, показник споживання цукру населенням має постійну тенденцію до щорічного зниження. У 2011 році споживання цукру на одну особу складало 38,5 кг на рік, у 2014 році) – 36,3 кг на рік.

За оперативною інформацією з заводів станом на 15 липня 2016 року оптово-відпускна ціна цукру склала 12,6-13,1 грн./кг.

За даними Держстату, середня роздрібна ціна цукру в Україні станом на 11 липня 2016 року становила 13,67 грн./кг.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!