Вміст вуглеводів в озимині на Кіровоградщині протягом лютого знизився майже вдвічі

Слабкі та недорозвинені рослини озимих з осені в умовах нестійкої з різким коливанням температурного режиму погоди, втрачали поживні речовини і на весну будуть ослабленими. Так, якщо вміст загальних вуглеводів у вузлах кущення рослин пшениці озимої, за даними Інституту сільського господарства Степу НААН, станом на 4 лютого, був оптимальним і коливався в межах від 20,5 до 28% на абсолютно суху речовину, а в ячменю озимого – 25,1%, то вже станом на 24 лютого вміст вуглеводів знизився майже в двічі, в пшениці озимої – до 10,1-15%, в ячменю озимого – до 12,9 %.
Про це інформують і Інституті сільського господарства Степу НААН.
Дані показники знаходилися нижче оптимальних значень, що свідчило про невисоку здатність рослин протистояти впливу негативної дії від’ємних температур.
Крім того, життєздатність рослин пшениці озимої, відібраних 24 лютого після найбільших морозів, яка визначена методом водного відрощування, становила 85-90%, в ячменю озимого – 80-85%.
В подальшому не виключається ймовірність часткового випадання рослин після відновлення вегетації. Тому, для забезпечення цілісної картини стану посівів озимих на кожному окремо взятому полі, агрономічним службам агроформувань необхідно проводити обстеження таких посівів після відновлення рослинами весняної вегетації.
Нагадаємо, протягом лютого випала найменша кількість опадів за останні 25 років.