Виробництво конопляної олії не потребує великих капіталовкладень
В Інституті луб’яних культур НААН розробили технологічну схему одержання конопляної олії. Завдяки невеликим початковим капіталовкладенням, невисокій трудомісткості виробничого процесу вона може бути цікавою насамперед господарствам, що розпочинають свій розвиток у галузі.
Конопляна олія швидко окислюється за високих температур, тому для харчових цілей її потрібно отримувати лише методом холодного віджиму.
Інститут луб’яних культур пропонує технологічну схему виробництва олії з насіння конопель за спрощеним ланцюгом: доведення сировини до кондиційної вологості – пресування – фільтрування – розлив у пляшки. Паралельно з пресуванням збирають макуху та осад – продукт фільтрації.
Для віджиму олії пропонується використовувати шнековий прес, що призначений для переробки насіння без попередньої підготовки (подрібнення). Шнекові преси дозволяють одержати 65-75% виходу олії від її вмісту в насінні.
Для очищення отриманої олії пропонується використовувати безвакуумний спосіб фільтрації. Він є доцільнішим за умов малого виробництва, особливо на етапі запуску технологічної лінії, для зменшення розміру початкових капіталовкладень.
Затарювати очищену олію пропонується за допомогою ємність із харчового матеріалу з розливним краном. Її місткість слід обирати виходячи з обсягів виробництва, але не менше як 25–30 л на кожні 200 кг насіння.
Завдяки простому й недорогому обладнанню пропонована технологічна схема має низький рівень початкових капіталовкладень, невелику кількість робочого персоналу: для початку – два робітники).
Додати коментар