Агрономія

Відсутність глибокого промерзання ґрунту взимку порушує сезонне «перезавантаження» мікробіоти – науковиця

накопичення вологи в грунті

Зміна клімату радикально трансфор муємікробіом ґрунту – ту невидиму, але критично важливу екосистему, що забезпечує родючість, стійкість і продуктивність агроценозів. Відсутність глибокого промерзання ґрунту взимку порушує сезонне «перезавантаження» мікробіоти.

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише наукова співробітниця відділу охорони ґрунтів ННЦ «Інститут ґрунтознавства та агрохімії імені О. Н. Соколовського» НААН Яна Погромська.

За її словами, у ґрунті зберігаються патогенні штами, які зазвичай пригнічуються морозом. Знижується рівень мікробної різноманітності та домінуван ня стійких у цих умовах, але не завжди корисних видів мікроорганізмів. Волога є головним чинником виживання мікроорганізмів. За її дефіциту в критично посушливі роки гине частина симбіотичних бактерій, зменшується активність PGPR та фосфатмобілізаторів, порушується цикл азоту й фосфору.

PGPR – це група корисних бактерій, які колонізують ризосферу (зону навколо коренів рослин) і покра щують ріст, розвиток і стійкість рослин через низку механізмів. Основні функції PGPR:

  • фіксація азоту – забезпечення рослин доступним N,
  • мобілізація фосфатів – розчинення нерозчинних форм фосфору,
  • продукція фітогормонів – ауксини, цитокініни, гібереліни;
  • синтез сидерофорів – хелатувальних заліза речовин і покращення Fe-живлення;
  • антагонізм до патогенів – продукція антибіотиків;
  • індукція системної резистентності – підвищення імунітету рослин;
  • осмопротекція – виділення проліну, гліцину-бетаїну.

Типові роди PGPR: Pseudomonas, Bacillus, Azospirillum, Rhizobium, Paenibacillus, Enterobacter, Streptomyces.

Нагадаємо, надмірне азотне живлення ріпаку восени погіршує перезимівлю рослин.