Вчені вважають рижій альтернативою ріпаку
Однією з найперспективніших капустяних олійних культур є рижій. Про це пише журнал The Ukrainian Farmer з посиланням на результати досліджень харківських учених.
Олія рижію використовується як на технічні, так і на харчові цілі. Свіжа олія має добрі смакові якості, чудовий аромат, може споживатися в натуральному вигляді. Макуху після спеціальної обробки в невеликих кількостях згодовують худобі.
За врожайністю рижій майже не поступається ріпаку ярому. Так, під час досліджень вчених середня врожайність рижію була в межах 1,6–1,8 т/га, а ріпаку ярого — 1,8–1,9 т/га. Сьогодні в Україні рижій вирощують на невеликих площах в зоні Полісся. Це невибаглива холодостійка культура.
Рижій може бути альтернативою ріпаку ярому завдяки високій біологічній пластичності до умов вирощування, більшій посухостійкості, меншій вимогливості до родючості ґрунтів і особливо до застосування хімічних засобів захисту від шкідників і хвороб. Це майже вдвічі знижує собівартість отриманого врожаю й робить рижій дуже вигідною культурою.
Додати коментар