Агрономія

В «Астарті» поділилися заходами для покращення здоров'я ґрунту

Заходи для покращення здоров’я ґрунту в Астарті базуються на «трьох китах»: агрохімічний аналіз ґрунту, декарбонізація, компостування.

Про це розповіла агрохімік агрономічної служби агрохолдингу Вікторія Олійник під час конференції «Національний виклик: деградація ґрунтів чи відновлення їх родючості?», інформує пресслужба компанії.   

За її словами, обробіток будь-якого поля слід починати з повноцінного аналізу ґрунту. Після цього важливо розробити індивідуальний підхід до кожного масиву, залежно від отриманих показників, щоб зберегти природну родючість ґрунтів, а, можливо, і покращити їх стан.

Майже десять років в «Астарті» функціонує власна агрохімічна лабораторія, яка забезпечує повний комплекс обстеження ґрунту. Щороку компанія може «закривати» до 40 тис. га із вузькою сіткою відбору в три гектари. Це дозволяє обстежувати усі площі один раз на п’ять років, досліджуючи показники: рН, Сорг, Nлг, P2O5, K2O, Ca, Mg, Na, S, грансклад, вміст вологи в метровому шарі щороку. Результати використовуються для подальших розрахунків норм добрив, потреб в меліорації, планування агротехнічних заходів протягом вегетації.

«Останнім часом «Астарта» проходить серйозні зміни, що стосуються кількості внесених мінеральних добрив. Зменшення їх норм і розширення площ, насичених органічними добривами, спричинено як економічними факторами, так і пошуком шляхів регенеративного землеробства», – зазначила Вікторія Олійник.

Також одне з важливих завдань, що стоїть перед «Астартою», – це зменшення концентрації парникових газів і насамперед СО2. Перспективним напрямом, що дозволяє це робити, є ґрунтова секвестрація вуглецю. Прагнемо покращити структуру ґрунту шляхом збільшення вмісту органічної речовини та ґрунтової мікробіоти.

Ідея полягає в тому, що ґрунти з хорошою структурою, високим рівнем органічних речовин і здоровими мікроорганізмами здатні краще утримувати воду, поглинати вуглець і протидіяти ерозії.

«Астарта» робить акцент на ґрунтову секвестрацію вуглецю. Основні заходи, які зумовлюють такий ефект: збільшення безвідвального обробітку ґрунту, висів покривних культур, оптимізація живлення з метою стабілізації азоту в ґрунті, а також ощадливе використання природних ресурсів.

І третій чинник здорового ґрунту – компостування. На сьогодні «Астарта» бачить низку переваг у переробці відходів тваринництва у компост. І головна з них – це покриття все більших площ безпечними, якісними органічними добривами. Проєкт з компостування другий рік розвивається в компанії, перший рік було перероблено лише 1% гною, у той час, як у 2023 році ця цифра зросла до 10%.

Нагадаємо, «Астарта» затвердила стратегію декарбонізації.