Урожайність озимого ріпаку в господарстві на Житомирщині перевищила очікувані показники

Жнива ранньої групи сільгоспкультур (ріпаку, пшениці, ячменю, жита) у ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині завершили 15 серпня. Пшеницю й жито зібрали з урожайністю понад 8 т/га, ячмінь – 7,2 т/га, ріпак – 4 т/га. І якщо по зернових колосових це очікувані для господарства показники, то для ріпаку цей рік був не дуже сприятливий, тому не розраховували зібрати 4 т/га.
Про це розповів агроном господарства Юрій Петухов в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.
За його словами, рослини суттєво постраждали від пізніх весняних заморозків, також була весняна посуха, але рослини її витримали і, на щастя, дощі пішли вчасно. Бо ще б тиждень посухи – і врожайність просіла б суттєво, зокрема й по пшениці. Однак 100 мм опадів у травні значно покращили ситуацію. До того ж не було таких аномально високих температур, як торік.
«Відтак завдяки масі тисячі насінин ми вийшли на планову врожайність по ріпаку, а по зернових колосових навіть перевищили її. Загалом по озимому ріпаку й соняшнику в план щороку закладаємо врожай ність 4 т/га, по кукурудзі – у межах 10 т/га, по сої – 2,5-3 т/га, по пшениці, ячменю й житу – в межах 7 т/га. Головний обмежувальний чинник для нас, як і для більшості господарств в Україні, – це волога. До того ж опади випада ють украй нерівномірно. Тож у найкращі роки, коли більше вологи, ми перевищуємо план, а в гірші роки врожайність не дуже просідає завдяки технології. Тобто планова врожайність – це, власне, і є плюс-мінус наші середні багаторічні показники»,
– розповів Юрій Петухов.
Нагадаємо, агроном розповів, як у господарстві розробляють ділянки з вимочками – так звані блюдця.