Україна може виробляти до 3 млн тонн цукру за сезон
Виробнича потужність цукрових заводів України, за даними асоціації «Укрцукор», становить 3 млн тонн цукру за сезон.
Минулого сезону в країні працювало 36 заводів із добовою потужністю переробки 134,97 тис. тонн цукрових буряків на добу. І це лише 40% виробничого потенціалу.
«Наявні потужності цукрових заводів дозволяють виробити в межах 3 млн тонн цукру із цукрових буряків і 50% з цього об’єму ми можемо експортувати, – заявив голова правління «Укрцукру» Андрій Дикун. – При теперішній експортній ціні українського цукру в $500 /тонна можна легко порахувати, скільки цукрова галузь може принести доходу для держави».
Проте, за його словами, це – ідеальний сценарій, для реалізації якого необхідно модернізувати виробництво та залучити інвестиції для запуску всіх заводів.
Основними проблемами виробників залишаються реконструкція теплової системи, модернізація продуктових цехів, розвиток сировинної бази та пошук нових ринків збуту.
Потужність переробки заводів, які працюватимуть у 2016/17 маркетинговому році, становить 152,68 тис. тонн цукрових буряків на добу. Плюс потужність збережених цукрових заводів – 92,92 тис. тонн. Отже сумарна потужність виробництва цукру – 33,9 тис. тонн/добу.
Нагадаємо, що у 2015/16 МР українські виробники експортували 112,96 тис. тонн цукру загальною вартістю $52,6 млн (без урахування цукру білого, виробленого з імпортного цукру-сирцю з тростини на давальницьких умовах і вивезеного за межі України).
До кінця календарного року асоціація «Укрцукор» прогнозує, що виробники експортують 250 тис. тонн. Серед пріоритетних напрямків – Грузія, Ізраїль, Азербайджан та країни Азії.
AgroTimes
Додати коментар