У загущених посівах зернових колосових культур розвиваються хвороби

У загущених посівах озимих та ярих зернових колосових культур спостерігається розвиток та поширення хвороб.
Про це йдеться у щотижневому звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного стану сільгоспкультур.
Так, борошниста роса, септоріоз охопили 6-12 макс. до 35% рослин у Миколаївській та Хмельницькій областях. Гельмінтоспоріоз, темно-бура плямистість, осередково піренофороз, ринхоспоріоз, інші плямистості уразили 1-15% рослин. Кореневі гнилі обліковували на 3-11% рослин. У господарствах Закарпатської та Чернігівської областей на вівсі розвивається червоно-бура плямистість (3-8% рослин).
Розвитку набули хвороби колоса. В окремих господарствах Волинської, Дніпропетровської, Житомирської, Київської, Закарпатської, Львівської, Миколаївської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Черкаської, Чернігівської, Чернівецькоїобластей альтернаріозом, бактеріозом, фузаріозом та септоріозом уражено 0,3-8% колосся. У Волинській та Одеській областях відмічається ураження озимої пшениці оливковою пліснявою, хворобою уражено 2-3,5% колосків. Також у Волинській області на житі виявлено оливкову плісняву, септоріоз та фузаріоз, де ними охоплено 1,2-10% колосків.
Вчасно проведений захист колосу має вирішальне значення для отримання якісного та високого врожаю: якщо розглядати які органи рослини впливають на формування врожаю, то на колос припадає до 45%, тобто майже половина майбутнього врожаю залежить саме від колосу. За появи фузаріозу йдеться мова не лише про втрачений врожай, а й про небезпеку від ураження мікотоксинами.