У господарстві Щурова В. С. урожайність сої зросла після зменшення норми висіву
У СФГ Щурова В.С., що на Полтавщині, тільки за рахунок зменшення норми висіву насіння вдалося збільшити урожайність сої.
Про це розповів голова фермерського господарства Віктор Щуров в інтерв’ю журналу The Ukrainian Farmer.
«Позаминулого року я помітив у полі дві рослини сої, які стояли окремо, – на одній було 330 бобів, на другій – понад 400 (!). А зазвичай 30-40 шт – уже добре. Після того я почав сіяти сою з меншою густотою. Зазвичай сіють 500-600 тис. насінин\га, а я сію 300 тис./га і навіть 250 тис./га. Таким чином економлю на насінні, а воно недешеве, а врожай отримую той же і навіть більший – в середньому по 3 т\га. І зерно крупніше виходить, і протеїн у ньому кращий – ще й отримую бонуси за протеїн. І все це без додаткових міндобрив – тільки за рахунок зменшення норм висіву», – розповів Віктор Щуров.
За словами фермера, сою під час сівби сою він нічим не підживлює, тільки проводить інокуляцію з додаванням мікродобрив. Добрива вносить восени під основний обробіток і далі підживлює по листку.
Раніше повідомлялося, як застосування біопрепаратів і регуляторів росту підвищує урожайність сої.