Агрономія

У переущільненому шарі ґрунту щільність складання зростає на 15-20%

Моніторинг земельного покриву показує, що залишення решток на полі є гарантом поліпшення мінерального живлення рослин азотом, фосфором і калієм, підтримує статус загального гумусу в ґрунті.

Проте через ігнорування плодозміни та інтенсивний обробіток ґрунту відбувається переущільнення підорного шару ґрунту з утворенням плужної підошви, що масово є на полях. У переущільненому шарі ґрунту щільність складання зростає на 15-20%, а пористість знижується до 40-45% за нормативу 50-55%.

На цьому наголошує академік Європейської академії природничих наук ННЦ «Інститут землеробства НААН» Едуард Дегодюк, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Наслідки такі: анаеробні умови спричиняють переважання процесів відновлення, що є причиною інтенсивного підкислення ґрунтів як тих, що мають природну кислотність, так і тих, що донедавна мали нейтральну реакцію, зауважує він.

«Протягом останніх 6-8 років чорноземи з нейтральною реакцією за таких умов господарювання набувають ознак слабокислого ґрунт, – зазначає Едуард Дегодюк. – Слабокислі переходять у розряд середньокислих, а сильнокислі – в дуже сильнокислі».

Погіршення агрофізичних і фізико-хімічних властивостей ґрунту несе загрозу зниження ефективної його родючості.

Рослина набуває ознак активної сорбції води й поживних речовин, долаючи рубіж енергетичного бар’єра, тоді як нормою є пасивний тип сорбції, коли рослина витрачає енергію на формування вегетативної маси й основної частки продукції.

«Крім того, з підвищенням відновних реакцій ефективність будь-яких добрив знижується у 1,5 раза проти хімічно меліорованих земель із кислою або лужною реакцією, – додає вчений. – За таких умов гальмується біологічна активність ґрунту, що пов’язано з пригнічувальним впливом кислотності на розвиток ґрунтової мікрофлори. Це посилює токсичність ґрунту внаслідок переважання в плодозміні таких культур, як соняшник, ріпак, кукурудза».

Під зерновими культурами загальна чисельність мікрофлори вдвічі більша, ніж під просапними, що пов’язано з явищем алелопатії, характерною для просапних культур, наголошує Едуард Дегодюк.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!