У господарстві «Ніка-Д» на Вінниччині збільшили посіви ранньої зернової групи
У господарстві «Ніка-Д» на Вінниччині традиційно надають перевагу озимій і ярій пшениці та ярому ячменю, кукурудзі, соняшнику й сої. І зважають на прибутковість сівозміни загалом, а не одне поле та культуру за сезон вирощування. А в умовах війни структуру плсівних площ практично не зменшували – лише збільшиди на 10% ранню зернову групу.
Про це розповів заступник голови СФГ «Ніка-Д» Олександр Дроздович в інтерв’ю в журналі The Ukrainian Farmer.
«Скажімо, ріпаку ми не бачимо в наших полях. Він занадто ризиковий і загалом не зручний у сівозміні, яку ми запровадили. Хороша в принципі культура, але не вписується в нашу концепцію вирощування. Нам достатньо однієї олійної культури, тобто соняшнику в сівозміні», – зазначив фахівець.
За його словами, жодна культура нічого в іншої не краде – все працює узгоджено, ритмічно й стабільно. Хоча, звичайно, ця стабільність нині – під великим питанням. Сівозміни тут будуть дотримуватися мірою того, наскільки це реально в теперішніх умовах.
«Раніше, плануючи посівну кампанію, ми виходили з ґрунтово-кліматичних й економічних міркувань, а тепер інші чинники будуть диктувати, що потрібно і можна сіяти – розповідає Олександр Дроздович. – Але наше господарство поки що рухається по інерції щодо цього. Бо ще до Нового року було придбано насіння. Так що в нових умовах існування та господарювання ще суттєво нічого не змінювали. Хіба що відсотків на десять збільшили ранню зернову групу, зокрема збільшили площі ярої пшениці. Одна озима культура – пшениця, під нею як мінімум 25% площ. Її попередником зазвичай є соя та ярий ячмінь. А вже по пшениці частково сіємо соняшник, частково кукурудзу. Хоча останню можна і після соняшнику спокійно сіяти».