У ФГ «Лановенка» на Вінниччині щороку корегують технологію залежно від стану поля

На відміну від холдингів і великих господарств, де заздалегідь складають технологічні карти на запланований урожай і чітко їх дотримуються, у ФГ «Лановенка», що на Вінниччині, корегують технологію залежно від фітосанітарного стану поля, посівів.
Про це розповів директор господарства Віталій Лановенко в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.
Цінові коливання – ще один чинник, який змушує вносити зміни. За словами Віталія Лановенка, коли ціна на пшеницю на початку повномасштабної війни впала до 4-5 тис. грн/т, технологія була дешевша вполовину. Два роки тому пшеницю не удобрювали сульфатом амонію – тільки КАС-32 вносили у нормі трохи більшій за 100 л/га. Але якщо ціна є, то варто вкладатися. Поготів, коли бачиш, що пшениці не так багато посіяли, і вона в не найкращому стані по країні.
«Бачимо, що на Дніпропетровщині, Одещині пшеницю передискували, бо вона згоріла, а в нас пройшли дощики й рослини піднялися, от і починаєш підживлювати. Добриво справді працює, це побачив наочно, наприклад, коли торік наймав велику 6 м сівалку Pöttinger, у якій кілька сошників не сіяли й не подавали добрива – і досі той рядок відрізняється від решти поля. Або ж коли сіяв кукурудзу з амофосом – на моїх полях вона не така жовта, як у сусідів. Моя пшениця також восени потужніша»,
– згадує Віталій Лановенко.
Нагадаємо, рівень очікуваної врожайності озимої пшениці у Степу може бути не більше 1,8-2,3 т/га.