Агрономія

Три підходи до зменшення собівартості продукції та збереження ґрунтів назвали у господарстві «Ратнівський аграрій»

Три підходи до зменшення собівартості продукції та збереження ґрунтів назвали у господарстві «Ратнівський аграрій»

Основні три підходи до зменшення собівартості продукції та збереження ґрунтів назвали у СТОВ «Ратнівський аграрій» – відмова від оранки, сівба сидератів і внесення органіки.

Про це розповіла головна агрономка господарства Олена Гасюк, пише журнал The Ukrainian Farmer.

«Найголовніше – ми поступово відмовилися від оранки, а це одна затратна операція мінус – йде велика економія пального. Наша стратегія – мінімізація обробітку, яку ми впроваджуємо третій рік»,

– розповідає Олена Гасюк.

Агрономи компанії практикують сівбу сої та соняшнику по покривних культурах – житу або сумішках сидератів, яку роблять самостійно з власного посівного матеріалу, що також зменшує кількість операцій і затрати.

«Раніше ми докупляли деякі інгредієнти для сумішей, використовували готову суміш Soufflet і додавали кінські боби, фацелію тощо, а тепер перейшли повністю на свої, що значно зменшило наші витрати. Поки що ми використовуємо сидерати успішно і плануємо збільшувати кількість покривних культур, щоб суміш була з більшою кількістю компонентів, а в нас більше можливостей для змішування різних компонентів, адже кожне поле потребує своєї суміші, своєї культури»,

– зазначає пані Олена.

Щорічно компанія засіває понад 1 тис. гектарів сидератами. На цьому рівні планують зупинитися, адже більше не дає змоги сівозміна. Втім, коли є можливість, засівають усі поля, з яких зібрали врожай і які будуть засівати навесні ярими культурами.

Нульовий обробіток ґрунту господарство тільки випробує на невеликій площі посівів ріпаку, застосовуючи сівалку Mzuri. А з мінімальним обробітком ґрунту й сівбою покрівельних культур «Ратнівський аграрій» майже на ти.

Нагадаємо, найекологічніший варіант розвитку складових біоценозу – їх поступовий розвиток із наявної біоти.