Агрономія

Традиційну сою нині виростити простіше, ніж ГМО – аграрій

Коли поля чисті від бур’янів, традиційну сою виростити простіше, ніж ГМО. Бо витрати на гербіциди – мінімальні, а це основна затратна частина технології вирощування ГМО-сої.

Таку думку висловив Леонід Центило, доктор сільськогосподарських наук, заслужений працівник сільського господарства України, директор і власник ТОВ «АГРОФІРМА “КОЛОС”» (Київська обл.) у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer.

За його словами, обробку насіння сої можна проводити біологічним методом, гербіцидний захист – мінімальний: повністю контролювати дводольні можна, двічі обробивши посіви тифенсульфурон-метилом, орієнтуючись на стан розвитку бур’яну, і потім тільки проконтролювати злакові бур’яни.

«У разі ГМО-сої виникає проблема резистентності: раундапом уже не можна на 100% проконтролювати лободові. Відтак американські фермери повертаються до застосування діючої речовини для класичної технології вирощування сої»,

– зазначив Леонід Центило.

Нагадаємо, станом на кінець минулого тижня сої в Україні обмолочено 1,9 млн  га, намолочено 4,3 млн тонн насіння.