Терміни щілювання впливають на накопичення вологи в ґрунті
Проведення щілювання під час вирощування озимої пшениці суттєво впливає на накопичення вологи в ґрунті.
Про це свідчать дослідження на еродованих землях П’ятихатського району Дніпропетровської області.
Згідно з ними, щілювання, проведене після мілкого обробітку, забезпечує поповнення запасів вологи вже на 34 мм, а перед сівбою пшениці – на 39 мм.
Щілювання після сівби до появи сходів зумовило найвищі показники поповнення запасів продуктивної вологи – на 50 мм.
Застосування щілювання посівів озимої пшениці перед входженням в зиму призводило до дещо меншого накопичення вологи через її втрати на випаровування – на 43 мм.
Запаси продуктивної вологи в шарі ґрунту 0-150 см у фазу молочної стиглості озимої пшениці на ділянках без щілювання значно знизились і становили 54 мм.
У разі застосування щілювання після основного обробітку запаси вологи в 1,5-метровому шарі становили 60 мм, перед сівбою – 62 мм, після сівби до появи сходів – 72 мм, що забезпечило найкращі умови для формування врожаю зерна.
Додати коментар