Ступінь ураження ячменю іржею тісно корелюється з висотою стебла – дослідження
Для з’ясування поширення іржі ячменю ярого протягом трьох років були проведені обстеження посівів цієї культури на полях ВП НУБіП Укра їни «Агрономічна дослідна станція» Васильківського району Київської облас ті. У результаті проведених обстежень посівів ячменю на ураженість рослин іржею виявлено поширення хвороби майже протягом усього вегетаційного періоду, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Перші ознаки хвороби помічено у фазі формування прапорцевого листка рослин ячменю ярого, де поширення хвороби в перший рік становило 13%, другого року – 18,5%, третього – 11% за інтенсивності розвитку хвороби 5,5; 9,5 та 3,5% відповідно.
У фазу молочно-воскової стиглості рослин ячменю ярого в результаті проведених обстежень посівів цієї культури на ураженість рослин іржею кожного року виявлено поширення хвороби на рівні 25%, 30 та 21,75%. Інтенсивність розвитку хвороби була 16%, 19 та 13,25% відповідно.
Іржа ячменю ярого є дуже небезпечним захворюванням, тому вивчення його поширення і шкідливості має значення для розроблення заходів захисту. Провівши структурний аналіз, було помічено суттєвий вплив патогену на ріст і розвиток рослин ячменю ярого. У разі збільшення ступеня ураженості біометричні показники ставали нижчими.

У дослідженнях зростання і розвиток рослин ячменю ярого значно уповільнювалися за збільшення ступеня їх ураження (табл. 1).

За сильного розвитку хвороби (75-100%) висота рослини зменшувалася на 9,5-15 см, як порівняти зі здоровими (79 см).
Було встановлено тісний кореляційний зв’язок між ступенем ураження та висотою стебла (r=0,985). Ця залежність виражена у рівнянні регресії Y = –3,8X + 65 (рис. 1).