Агрономія

Спельта ‒ культура з високою експортною перспективою

Спельта ‒ культура з високою експортною перспективою

Завдяки своїм цінним властивостям спельта має не лише значний експортний потенціал, а й перспективи для органічного землеробства, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Спельта ‒ вид м’якої пшениці ‒ є однією з екологічно чистих і здорових культур. Вона містить амінокислот і вітамінів на 20-60% більше, ніж звичайна пшениця, а також багата залізом і вітамінами групи В.

Спельта покращує властивості борошна. Хліб, вироблений із додаванням борошна спельти, створює щільний м’якуш, а також довго не черствіє.

За кордоном хліб із цієї цінної культури коштує в чотири рази дорожче від звичайного.

В Україні виведено два сорти спельти ‒ Зоря України та Європа, які занесено до реєстру сортів України у 2012 та 2015 роках. Їхня врожайність ‒ 6,2 та 6,5 тонн/га відповідно. Обидва сорти придатні для органічного землеробства та використовуються в дієтичному харчуванні.

Найпридатніша спельта для вирощування у прохолодних зонах із надлишковим зволоженням на ґрунтах середньої важкості та важких. Менш придатними для неї є торф’яні ґрунти. З огляду на це в Україні рекомендовані зони вирощування ‒ Степ, Лісостеп, Полісся.

Найкращими попередниками для спельти є зайняті пари, кукурудза на силос, зернобобові, сидерати.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!