Агрономія

Сочевиця має великі перспективи вирощування в умовах засухи

Сочевиця має великі перспективи вирощування в умовах засухи

Зміни клімату змушують аграріїв приділяти все більше уваги посухостійким рослинам, однією з найперспективніших серед яких є сочевиця.

Жаро- та посухостійкість сої перевищують горох та близькі до нуту. Вона добре адаптована до напівпосушливого прохолодного клімату, проте суворі посухи різко знижують її продуктивність.

Оптимальна кількість опадів протягом вегетаційного періоду сої становить 150-200 мм. Через перезволоження відбувається надмірний ріст вегетативної маси, що призводить до сильного вилягання, падіння врожайності й зниження якості насіння.

Крім стійкості до засухи, молоді рослини сої здатні витримувати невеликі заморозки (до мінус 6 °С), що дозволяє висівати її рано навесні.

Для проростання насіння потрібна температура плюс 4-5 °С. Цвітіння культури розпочинається за 40-45 днів після появи сходів, однак за дощовитої та похмурої погоди воно може бути досить тривалим.

Довідка

На сьогодні у світі сочевицю вирощують на площі 4,5 млн га, середній урожай становить близько 11 ц/га. Найбільші площі сочевиці в Індії, Канаді, Туреччині й Австралії.

В Україні площі під сочевицею до Другої світової війни становили близько 100  тис. га, однак потім вони різко зменшились. Наприклад, у 2016 році сочевицею засіяли лише 8 тис. гектарів. Цього року площі зростуть приблизно до 20 тис. гектарів.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!