Сільгоспкультури виносять з урожаєм 30-250 г/га бору
Різні сільськогосподарські культури виносять із ґрунту з урожаєм від 30 до 250 г/га бору, як наслідок – у ґрунтах не завжди вистачає цього хімічного елемента.
За дефіциту бору порушується перехід вуглеводів із листя в інші органи, в результаті чого гальмується процес фотосинтезу, незадовільно забезпечується вуглеводами коренева система, погіршується її розвиток і різко знижується врожай.
Дефіцит бору трапляється на карбонатних ґрунтах і збільшується під час посухи.
Натомість регуляція борного живлення актуальна для отримання якісного врожаю. Бор бере участь у поділі клітини та її рості, забезпечуючи синтез гормону ауксину та фенолів, бере участь у переміщенні цукрів через мембрани, істотно впливаючи на вуглеводний і білковий обміни в рослинах, сприяє кращому використанню кальцію.
Бор активує синтез нуклеїнових кислот та енергетичні процеси у клітинах, відіграє важливу роль у розвитку репродуктивних органів. При цьому бор не можна замінити іншими елементами живлення.
Додати коментар