Щорічні втрати врожаю сої через пліснявіння насіння сягають 5-20%

Щорічні втрати врожаю сої через пліснявіння насіння сягають 5-20%. Основні види збудників хвороби – гриби родів Penicillium, Aspergillus, Mucor, Cladosporium.
Про це у статті в журналі The Ukrainian Farmer пише старша наукова співробітниця, дорадниця з агрономії Людмила Погоріла (Інститут кормів та сільського господарства Поділля НААН).
Мікроорганізми передаються через поверхню насіння, особливо за недотримання температурного режиму впродовж зберігання.
Симптоми – поява нальоту зеленого, чорного, рожевого або іншого кольо ру залежно від виду грибів, руйнація насіння, що стає крихким і непридатним до використання, самозігрівання насіння за високої вологості.
Нагадаємо, значного розвитку за останні п’ять років набули склеротиніоз сої та різні види пліснявіння насіння, а втрата врожайності сої через склеротиніоз може сягати до 50%.