Септоріоз набуває значної шкідливості кожні 25 років
Септоріоз в Україні поширений в усіх ґрунтово-кліматичних зонах, де вирощують озиму та яру пшениці.
Історія поширення цієї хвороби свідчить, що вона набуває значної шкідливості кожні 25 років. Інтенсивний розвиток септоріозу зафіксовано на початку 1970-х років у всьому світі.
Хвороба проявляється на листках, листкових піхвах, стеблах і колосках. Симптоми хвороби різняться залежно від збудника.
Джерелом інфекції септоріозу колосу є рослинні рештки (стерня, солома, полова) і зерно, де збудник зберігається у вигляді пікнід зі спорами або перитеціїв із сумками, звідки інфекція переходить на сходи, а потім упродовж усієї вегетації розвивається на всіх надземних органах, уражуючи колос і зерно.
Додатковим джерелом інфекції септоріозу можуть бути дикорослі злакові.
Додати коментар