Агрономія

Прогрівання і калібрування: як садити цибулю-шалот

Прогрівання і калібрування: як садити цибулю-шалот

Останнім часом цибуля-шалот набирає популярності серед виробників, оскільки вона має низку переваг перед звичайною ріпчастою цибулею.

Для того, що отримати гарний врожай такого виду цибулі, потрібно дотримуватись кількох рекомендацій щодо її вирощування.

Зокрема, за десять діб до висаджування цибулин, які зберігалися холодним способом (0-5 °С), їх потрібно прогрівати протягом 8 годин за температури 40-42 °С для профілактики від пероноспорозу.

Після прогрівання перед висаджуванням цибулини розділяють на часточки і калібрують за розмірами: дрібні до 10 г, середні – 11-15 г, великі – понад 15 г.

Що більша цибулина, тим більшу листкову масу й більше дочірніх цибулин від неї можна одержати. Цибулини кожної фракції висаджують окремо, оскільки вони будуть різнитися за строками достигання.

Для висаджування на продовольчі цілі використовують цибулини середньої фракції діаметром 3-4 см вагою 11-15 г. Дрібні цибулини використовують для пізніх строків висаджування на зелень, а також для вигонки в закритому ґрунті.

Для садіння на насіннєві цілі відбирають цибулини діаметром 20-40 мм. На 1 га запланованої площі сівби закладають на зберігання 250-350 тис. шт. цибулин. Вихід цибулин діаметром 20-40 мм з 1 га становить 0,8-1,2 млн шт.

Шалот слід висаджувати рано навесні сівалками за стрічковою схемою 40 + 40 + 60,20 + 50 з відстанню між цибулинами в рядку 8-15 см. Глибина загортання цибулин становить 2-3  см.

Цибулини діаметром 20-30 мм висівають за нормою 2-2,6 т/га, діаметром 30-40 мм – 3,3-4,0 т/га. Густота рослин становить 190-430 тис. шт./га. Глибина загортання цибулин від 3 до 5 см.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!