Агрономія
Головне:
Агрономія

Після гороху врожайність озимої пшениці зростає на 10-25%

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
Після гороху врожайність озимої пшениці зростає на 10-25%

У більшості країн з великим насиченням сівозмін зерновими культурами горох відіграє головну роль поліпшувача ґрунтів. 

В Америці в зоні посушливих Великих рівнин було чітко доведено, що посіяна після гороху озима пшениця дає врожай на 10-25% більший, ніж вирощена після проса й пару. Такий ефект американські автори назвали синергізмом. 

Суть синергізму полягає в тому, що внаслідок певного чергування культур можливо одержати додаткову продукцію без збільшення затрат на мінеральні добрива та вологу. 

Користь від синергізму є особливо відчутною в посушливих регіонах. Наприклад, у зоні Великих рівнин, де кількість опадів за рік становить 350-400 мм, урожайність озимої пшениці у сівозміні пар – озима пшениця мало коли досягає 26,5 ц/га. 

У сівозмінах горох – озима пшениця – кукурудза – просо за системою ноу-тілл вона часто перевищує 54 ц/га. 

На основі проведених експериментів дійшли висновку, що високі врожаї озимої пшениці й проса одержують завдяки ефективнішому використанню поживних речовин і вологи, що пояснюється позитивною дією попередника. 

Раніше повідомлялось, що пшениця після гороху і чорного пару дає однакові врожаї.

Крім того, горох є найкращим попередником для органічного ріпаку

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!