Агрономія

Підвищена вологість ґрунту знижує морозостійкість озимих

Підвищена вологість ґрунту знижує морозостійкість озимих

В передзимовий період підвищена вологість ґрунту призводить до перенасичення тканин рослин водою, що також знижує їх морозостійкість, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Здатність озимих культур витримувати низькі температури залежить від низки чинників, і насамперед таких, як ступінь розвитку рослин восени, умови проходження ними загартування перед початком зимівлі й тривалість дії морозу,

Найнебезпечнішими є різкі зниження температурного режиму на початку зими, коли рослини ще не пройшли загартування й критичні температури для них коливаються від –10 до –13 °С, а також наприкінці зимівлі, коли через витрату захисних речовин, особливо після різких і тривалих потеплінь, стійкість озимих значно послаблюється.

Нагадаємо, понаднормові опади першої декади грудня призвели до перезволоження ґрунту. Відлига також несе певні загрози для озимих.