Агрономія

Переваги вирощування сорго для фермера: французький досвід

Переваги вирощування сорго для фермера: французький досвід

Багатоукісне сорго у французьких фермерських господарствах використовують як зелений корм для худоби, із нього виготовляють сінаж, силос, а також сіно. Одноукісне силосне сорго йде здебільшого на силос.

Про це журналу The Ukrainian Farmer розповів французький фермер Лоран Лан із села Бургсанбернар, який має в обробітку 165 га землі й утримує 100 голів молочної ВРХ і 150 кіз, також вирощує сорго й додає його в корм коровам.

«Щодо якостей сорго на корм, то його енергетична цінність трохи менша за кукурудзу, але це якраз добре для таких тварин», – зазначив він.

За словами Лорана Лана, сорго є продуктивнішим, ніж кормові трави: з нього виходить 12 тонн сухої речовини на гектар, а з трав – 5–6 тонн/га.

Крім цього, сорго не потребує зрошення. Якщо, наприклад, в районі Тулузи врожайність кукурудзи на богарі варіює від 7 до 15 тонн/га залежно від кількості опадів, то сорго стабільно дає щороку 13-15 тонн/га.

Технологія вирощування сорго, за словами французького фермера, не відрізняється від технології вирощування кукурудзи.

Також сорго має ще одну важливу перевагу – у живленні. Якщо під кукурудзу фермер вносить 200 одиниць діючої речовини азоту, то під сорго – вдвічі менше.

До того ж, сорго виявилося стійкішим до шкідників і хвороб, ніж кукурудза, підкреслив Лоран Лан.

AgroTimes

Додати коментар

Такий e-mail вже зареєстровано. Скористуйтеся формою входу або введіть інший.

Ви вказали некоректні логін або пароль

Sorry that something went wrong, repeat again!