Останніми роками через спеку розвивається друге покоління озимої совки

Останніми роками через спеку на полях розвивалося друге покоління озимої совки. Цього шкідника доволі складно контролювати, але досі у ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині робили це фактично без «хімії», тільки крайові обробки.
Про це розповів агроном господарства Юрій Петухов в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.
«Коли озимої совки було багато на окремих полях (переважно по ріпаку), ми максимально відтермінували сівбу озимих. Тож вона з’їла всю падалицю й сходи бур’янів, а коли вже не було, чим харчуватися, гинула. До речі, в боротьбі із совкою допомагають птахи. Зграї находять місце, де шкідника най більше (який вилазить ближче до поверхні в пошуках їжі) і активно поїдають»,
Тому, за його словами, у технології враховують ще й те, що інтенсивно витравлюючи шкідників, можна знищити і їхніх природних ворогів. А шкідники переважно розвиваються набагато швидше, тому важливо тримати природний баланс.
До того ж надмірне застосування пестицидів уповільнює розкладання органіки в ґрунті й не сприяє його родючості.
Нагадаємо, урожайність озимого ріпаку в господарстві перевищила очікувані показники. Також агроном розповів, як у господарстві розробляють ділянки з вимочками – так звані блюдця.