Агрономія

Останніми роками через спеку розвивається друге покоління озимої совки

Останніми роками через спеку розвивається друге покоління озимої совки

Останніми роками через спеку на полях розвивалося друге покоління озимої совки. Цього шкідника доволі складно контролювати, але досі у ТОВ «Вега Агро» на Житомирщині робили це фактично без «хімії», тільки крайові обробки.

Про це розповів агроном господарства Юрій Петухов в інтерв’ю для журналу The Ukrainian Farmer.

«Коли озимої совки було багато на окремих полях (переважно по ріпаку), ми максимально відтермінували сівбу озимих. Тож вона з’їла всю падалицю й сходи бур’янів, а коли вже не було, чим харчуватися, гинула. До речі, в боротьбі із совкою допомагають птахи. Зграї находять місце, де шкідника най більше (який вилазить ближче до поверхні в пошуках їжі) і активно поїдають»,

Тому, за його словами, у технології враховують ще й те, що інтенсивно витравлюючи шкідників, можна знищити і їхніх природних ворогів. А шкідники переважно розвиваються набагато швидше, тому важливо тримати природний баланс.

До того ж надмірне застосування пестицидів уповільнює розкладання органіки в ґрунті й не сприяє його родючості.

Нагадаємо, урожайність озимого ріпаку в господарстві перевищила очікувані показники. Також агроном розповів, як у господарстві розробляють ділянки з вимочками – так звані блюдця.