Агрономія

Названо причини цьогорічного зниження врожайності кукурудзи та соняшнику

AgroTimes
Джерело:
AgroTimes
Поділитись:

Основною причиною зниження урожайності кукурудзи й соняшнику є  недостатні вологозапаси в ґрунті навесні (від 108 до 142 мм в 0–100 см шарі ґрунту), аномально високі температури у період генеративного розвитку культур та відсутність ефективних опадів, починаючи з ІІІ декади липня.

Про це повідомляють фахівці Національної академії аграрних наук України.

Також причиною зниження врожайності зерна є пізній строк сівби, необґрунтоване загущення посівів та незадовільний фітосанітарний стан.

Крім того, цьогорічні агрометеорологічні умови зумовили прискорене дозрівання пізніх культур.

Так, станом на кінець вересня у кукурудзи зерно досягло повної стиглості. Погодні умови сприяють процесам поступової віддачі вологи зерном. Гібриди, що характеризуються коротким періодом вегетації (з ФАО до 300) досягли фази «повна стиглість зерна», а у ранньостиглих його вологість не перевищує 25-27 %. Триває збирання врожаю цієї культури.

На посівах соняшнику оптимальних строків відмічено стан повної стиглості. Середньо- та пізньостиглі гібриди сягають висоти 1,9-2,3 м і перебувають у фазі «повна стиглість». Вологість насіння залежно від групи стиглості варіює від 10 до 13,5 %. 

Загальний стан рослин переважно добрий. На деяких гібридах соняшнику спостерігається початок розвитку сухої гнилі кошиків. На окремих полях через нестачу вологи у ґрунті діаметр кошику на рослинах невеликий і становить 10-15 см, а врожайність 5-8 ц/га, у кращому випадку – 10 ц/га. Лише на зрошуваних землях і там, де в період вегетації випадали опади, його врожайність у 2-4 рази вища.

Джерело:
AgroTimes
Поділитись:
  • 100 найкращих аграрних підприємств України
  • Експертна рада проекту «Аграрна Еліта України - 2019»
  • 100 найкращих аграрних підприємств України, за номінаціями