Названо переваги прямого висіву сільгоспкультур

Важливою перевагою прямого висіву сільгоспкультур насамперед є те, що після збирання зернових культур рослинні рештки лишаються на поверхні ґрунту й захищають його від водної та вітрової ерозії, сприяють більшому накопиченню вологи в ґрунті, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Застосування такої технології пов’язано з тим, що ґрунт практично не випаровує вологу, бо розпушування не проводять. Такий обробіток найчастіше застосовують у посушливих регіонах або ж на ділянках зі складним рельєфом, де традиційні методи впроваджувати нераціонально.
За такого агрозаходу до мінімуму зменшується механічний вплив на ґрунт сільськогосподарських машин й агрегатів, збільшується можливість виконання посівних робіт за оптимальних строків і загалом знижується собівартість вирощеної рослинницької продукції.
«У світі понад 95 млн на відведено під вирощування сільськогосподарських культур із застосуванням прямого висіву (no-till) у ґрунт. У США, Бразилії, Арген тині, Канаді, Парагваї цю технологію застосовують вже більше ніж на 50% площ під різними культурами. Щорічно площі під цією технологією збільшують ся. У Європі найбільші площі, що обро бляють за технологією no-till, мають Іспа нія та Франція. Проте загалом по Європі ця технологія ще не набула значного поширення і не перевищує 3% загальної площі посівів. В Україні також поступово впроваджують технологію прямого спо собу сівби, тому що наші ґрунти суттєво деградують і з кожним роком ця про блема все більше загострюється»,
– йдеться у статті.
Нагадаємо, науковці дослідили вплив прямого висіву на агрофізичний стан чорнозему.