Названо найбільш критичні періоди для вирощування овочів
Найбільш несприятливими періодом для вирощування овочевих культур в умовах відкритого ґрунту є ІІІ декада травня, І–ІІІ декади липня, ІІ–ІІІ декади серпня і ІІ декада вересня.
Такого висновку дійшли вчені Інституті овочівництва і баштанництва НААН у результаті дослідження, яке тривало протягом 1996-2016 років.
Вони проаналізували коливання подекадних показників середньодобових температур і кількості опадів в умовах Лісостепової зони України та їх вплив на розвиток та формування товарної складової овочів.
Дослідження показало, що ІІІ декада травня, І–ІІІ декади липня, ІІ–ІІІ декади серпня і ІІ декада вересня негативно вливають на перебіг онтогенезу більшості овочевих рослин і водночас виконують роль коригуючого фактора в процесі формування якості продукту.
Критичні декади мають негативний ефект на придатність овочів до свіжого споживання, різних видів переробки, а також тривалого зберігання.
Знизити ризики під час вирощування овочевих культур у Лісостеповій зоні України можна лише за використання в товарному виробництві комплексу сучасних агротехнічних, хімічних і біологічних заходів догляду за посівами, переконані вчені.
Додати коментар