Агрономія

Науковець назвав характеристики ідеального ґрунту

Науковець назвав характеристики ідеального ґрунту

Ідеальний ґрунт для росту і розвитку сільгоспкультур має містити 45% мінералів, 4-5% гумусу, 50% порового простору, який складається з повітря та води в рівному співвідношенні. Ємність катіонного обміну (ЄКО) такого ґрунту має становити 12-15%.

Про це у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer пише доктор біологічних наук Іван Кривенко.

«ЄКО 12-15% – це значить багато глини, яка має здатність утримувати поживні речовини. Рівень рН такого ґрунту завжди має бути 6-6,5. Адже доведено: якби вміст гумусу в ідеальному ґрунті становив 5%, це забезпечило б вивільнення близько 110 кг азоту з органічної речовини у вегетаційний період. Плюс фосфор, сірка, калій і багато мікроелементів – усього, що потребує рослина»,

– зазначив Іван Кривенко.

За його словами, оптимальний ступінь насиченості основами для більшості ґрунтів мав би становити: 60-70% кальцію, 10-20% магнію. Бо збалансоване насичення основами – це насамперед оптимальна структура ґрунту й доступний відсоток поживних речовин, який найкраще впливає на ріст культур.

Ступінь насичення ґрунту основами говорить про те, з чого він складається з боку катіонів – кальцій, магній, калій, натрій тощо. Чим вищий рівень кальцію в ґрунті, тим більше він пористий, тим краще витримується співвідношення між повітрям, водою і мінеральною частиною. Чим вищий уміст магнію в глинистому ґрунті, тим більше притягається і зберігається вологи в ньому, що дуже важливо за браку атмосферних опадів.

«Калію має бути в такому ґрунті 3-5%. Натрій робить ґрунт твердим. Коли часто пі сля дощу ґрунт твердішає, аграрії жаліються, що утворюється кірка, що з таким ґрунтом нічого не можна зробити. А треба насамперед забезпечити баланс між кальцієм, магнієм, натрієм, калієм. Однак слід пам’ятати: якщо в ґрунті є дефіцит певних елементів, то в ньому буде надлишок інших елементів. Тому фермер повинен знати хімічний склад ґрунту на його полі. Таким чином без хімічного аналізу не обійтися. Відсоткова насиченість ґрунту основами інформує фермера, чи його ґрунт продуктивний»,

– додає науковець.

Нагадаємо, на його переконання, головна причина деградації ґрунтів – застарілі практики ведення сільгоспвиробництва.