Агрономія

Науковці розповіли, як приморозки вплинули на посіви сільгоспкультур

Науковці розповіли, як приморозки вплинули на посіви сільгоспкультур

За даними Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НААН, упродовж першої половини декади квітня тепла погода була сприятливою для росту та розвитку озимих культур, появи сходів і початкового росту ранніх ярих культур. Але починаючи з 7 квітня різке зниження температури до 6-9оС тепла в денні години, а в ночі – до 1-4оС морозу загальмували ростові процеси як в озимих, так і ярих культур.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

На обстежених посівах на півдні України рослини пшениці озимої на більшості площ проходять фазу кінця кущення – по чатку виходу в трубку, ячменю озимого – кінця кущення, а ріпаку озимого – стеблування.

Після короткочасних приморозків рослини всіх озимих культур життєздатні, загибелі не спостерігається. Проте місцями приморозки -4оС і нижчі можуть призвести до розтріскування стебла у гібридів ріпаку озимого, які випереджали за ростом стебла інші гібриди та сорти, а у пшениці озимої у фазі трубкування – до зменшення числа зерен в колосі.

На таких посівах слід проводити постійний моніторинг, щоб виявити пошкодження від приморозків і вносити корективи в догляд за ними (застосування препаратів).  

Нагадаємо, зниження температур призупинило ростові процеси у сільгоспкультур.