Насіння гречки може зберігати високі посівні якості 4-5 років
Тривалість збереження посівних і врожайних властивостей гречки в умовах холодного складу з вологістю насіння не вищої за 14% визначає початкова життєвість і життєздатність.
Згідно з дослідженнями науковців Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, з початковою енергією проростання, силою росту та лабораторною схожістю в межах 96-98% насіння гречки зберігає високі посівні якості протягом 4-5 років.
Довговічність зберігання насіння визначається погодними умовами року формування та визрівання на материнських рослинах.
Зокрема, за сприятливих умов у критичний період розвитку гречки тривалість зберігання насіння пов’язана з енергією проростання, силою росту, лабораторною схожістю, повнотою сходів, продуктивністю рослин і часткою фракції насіння понад 4,5 мм.
Водночас, за несприятливих умов тривалість зберігання насіння пов’язана лише з продуктивністю рослин і швидкістю проростання насіння.
Учені встановили, що за сортовими особливостями більш придатними для зберігання виявилися сорти Кара-Даг і Зеленоквіткова-90, у яких середньорічний темп зниження посівних і врожайних властивостей насіння був відповідно 9,8 і 12,8% (проти 14,2 і 15,9% у сортів Вікторія та Аеліта).
В умовах західного та центрального Лісостепу за сівби в першій декаді травня отримують урожайність гречки близько 14 ц/га. З метеорологічних чинників, що її визначають, є температура повітря й опади.
Низький урожай гречки зумовлюється низькою температурою повітря або підвищеною сумою опадів в період сівба-сходи, підвищеною сумою середньодобових температур за малої та надмірно великої кількості опадів у критичний період плодоутворення.
Додати коментар