На врожайність озимої пшениці більше впливає сорт, аніж строки сівби, – досвід

Сівба озимої пшениці у ТОВ «Агрофірма “Колос”» на Дніпропетровщині зазвичай стартує не раніше 15 вересня, а найпізніший посів був 10 жовтня. Утім, як показує досвід господарства, на врожайність озимої пшениці більше впливає сорт, аніж строки сівби.
Про це у своїй колонці на AgroTimes пише головний агроном агрофірми Роман Карлов.
Аби диверсифікувати ризики, у господарстві зазвичай вирощують щонайменше 10 сортів озимої пшениці. Українські сорти сіють нормою 4,5 млн насінин на гектар, а іноземні – нормою 4 млн. Починаючи десь із 1 жовтня можуть збільшувати норму висіву на 10%.
«Під озиму пшеницю ми традиційно відводимо третину площ – 900-1000 га, а під урожай-2025 засіяли нею 1300 га. Нині завершується фаза кущення озимої пшениці і посіви у доброму стані, попри значний дефіцит вологи у верхньому шарі ґрунту. Продуктивних опадів у нашому регіоні не було майже три місяці, тож рослини використовують вологу, яка була накопичена раніше»,
– зазначив Роман Карлов.
Нагадаємо, технологія вирощування польових культур в «Агрофірмі “Колос”» стає більш біологізованою. Також у господарстві поділилися досвідом вирощування сумішей сидеральних культур.