Агрономія

На Вінниччині у фазі «кущення» перебуває 85% посівів озимих зернових

На Вінниччині у фазі «кущення» перебуває 85% посівів озимих зернових

За спостереженнями науковців Інституту кормів та сільського господарства Поділля НААН за температурним режимом, який на цю пору є вирішальним для росту і розвитку рослин озимих, перші дві декади листопада не виправдали очікувань на традиційне потепління, особливо з огляду на суму ефективних температур, оскільки середньодобова температура повітря, на більшості території області не перевищувала 5°С тепла.

Про це йдеться в аналітичній довідці НААН.

Почастішали ранкові заморозки, опади переважали у вигляді мокрого снігу. Починаючи з 16 листопада денні температури у сонячну погоду піднімались до 6-8°С тепла, але середньодобові – не перевищували біологічного мінімуму.

Такий гідротермічний режим у Вінницькій області станом на 20 листопада стабілізував стан посівів, який сформувався на початок місяця і у загальному вигляді був таким: посіви, що знаходяться у фазі «кущіння» і характеризуються як добрі, становлять біля 85 %, решту 15 % – задовільні (ті, що сформували 2-3 листки).

Їх співвідношення оцінюється як 1:1, проте воно може змінюватись у бік покращання за умови збереження плюсових температур. При цьому ризики зниження врожайності на таких посівах зберігаються і знаходяться у залежності від подальших гідротермічних умов – і зими, і початку весни. Досвід останніх років показує, що в умовах Поділля навіть слабкі посіви здатні перезимовувати і сформувати непоганий врожай.

Нагадаємо, в цілому озимі зернові на більшості території країни перебувають у стані вимушеного зимового спокою.