Кислі ґрунти знижують урожайність культур щонайменше вдвічі
На кислих ґрунтах продуктивність сільськогосподарських культур може знижуватись удвічі та більше, пише журнал The Ukrainian Farmer.
Саме підвищення кислотності ґрунту є однією з причин погіршення його стану. За неправильного балансу pH рослини не можуть у повному обсязі поглинати поживні речовини, зростання культур пригнічується.
Рівень кислотності впливає на життєдіяльність мікроорганізмів і рухомість забруднювачів, підвищує токсичний вплив алюмінію.
Через підвищення кислотності ґрунт втрачає здатність утримувати вологу в достатній кількості, а на поверхні ґрунту утворюється кірка, яка блокує воду і повітря. Порушується структура ґрунту, водний, повітряний і поживний режими.
Такі ґрунти потребують проведення хімічної меліорації, що сприяє підвищенню рН ґрунту.
Нагадаємо, Україна щорічно втрачає до 3 млн тонн зерна через кислі ґрунти. Також ми писали, що у AgriLab Farming здійснили діагностику поля за власною методикою.