Агрономія

Кислі ґрунти знижують урожайність культур щонайменше вдвічі

Кислі ґрунти знижують урожайність культур щонайменше вдвічі

На кислих ґрунтах продуктивність сільськогосподарських культур може знижуватись удвічі та більше, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Саме підвищення кислотності ґрунту є однією з причин погіршення його стану. За неправильного балансу pH рослини не можуть у повному обсязі поглинати поживні речовини, зростання культур пригнічується.

Рівень кислотності впливає на життєдіяльність мікроорганізмів і рухомість забруднювачів, підвищує токсичний вплив алюмінію.

Через підвищення кислотності ґрунт втрачає здатність утримувати вологу в достатній кількості, а на поверхні ґрунту утворюється кірка, яка блокує воду і повітря. Порушується структура ґрунту, водний, повітряний і поживний режими.

Такі ґрунти потребують проведення хімічної меліорації, що сприяє підвищенню рН ґрунту.

Нагадаємо, Україна щорічно втрачає до 3 млн тонн зерна через кислі ґрунти. Також ми писали, що у AgriLab Farming здійснили діагностику поля за власною методикою.