Агрономія

Іржа ячменю майже щороку призводить до втрат 20-35% врожаю

Іржа ячменю майже щороку призводить до втрат 20-35% врожаю

Останніми роками дедалі більше хвороби рослин знижують урожай і якість сільськогосподарської продукції й призводять до значних економічних втрат. Одна з них – іржа, що уражує рослини упродовж усього вегетаційного періоду. На рослинах ячменю симптоми хвороби проявляються в основному на листках, пише журнал The Ukrainian Farmer.

Збудник хвороби – гриб Puссіnіа Hоrdеnіа Lаwrоw. Іржа різко знижує врожайність, зимостійкість і посухостійкість ячменю. Найбільшої шкоди завдає хвороба, коли вона на посівах розвивається з весни.

Сильне ураження призводить до передчасного дозрівання посівів, значного недобору врожаю, особливо за недостатньої ґрунтової вологи. Майже кожен рік від іржі втрачається 20-35% врожаю.

У роки епіфітотій урожай знижується з 25-30 до 5-6 ц/га. За сильного ступеня ураження зерно буває таким щуплим, що потрапляє у відходи. У центральних районах України епіфітотії іржі спостерігаються в середньому один раз на два роки. Рідше (один раз на 3-4 роки) вони трапляються на Заході України.

Ефективність захисту від хвороб може бути забезпечена тільки за комплексного застосування організаційно-господарських, агротехнічних і хімічних заходів. Одним із головних шляхів зниження забруднення середовища залишками пестицидів, а також у захисті ячменю від хвороб є науковий підхід до застосування хімічних засобів.

Нагадаємо, низка хвороб розвиваються на посівах озимих.