Хвороби сої щороку спричиняють 20 до 50% втрати врожаю

Значної шкоди посівам сої завдають хвороби, які щороку спричиняють значні втрати врожаю – від 20 до 50%. Нині, за даними Держпродспоживслужби, у посівах культури аскохітозом, пероноспорозом, септоріозом, церкоспорозом, іржею уражено 2-15% рослин.У господарствах Львівської області церкоспорозом осередково охоплено 3-5% рослин. У Тернопільській області жовтою мозаїкою охоплено 1% рослин.
Як пише у своїй статті в журналі The Ukrainian Farmer Валентина Сергієнко, кандидат сільськогосподарських наук (Інститут захисту рослин НААН), хвороби знижують енергію проростання насіння та їхню схожість, послаблюють рослини, зменшують фотосинтетичну поверхню й продуктивність культурних рослин, погіршують якісні показники врожаю. Це залежить від багатьох чинників: умов довкілля, виробничої практики, сприйнятливості сортів.
Оскільки соя сприйнятлива до багатьох збудників хвороб, потрібно проводити щорічно моніторинг за хворобами й розробляти поточні стратегії керування хворобами, особливо в умовах зміни клімату. У зв’язку зі зміною кліматичних умов високої шкідливості набувають хвороби, які раніше не становили суттєвої загрози посівам сої – альтернаріоз, фузаріозне в’янення, бактеріальні хвороби.
Нагадаємо, фунгіцидні обробки соняшнику та сої обов’язкові цього сезону через сприятливі умови для поширення патогенів. Раніше повідомлялося, які особливості боротьби із забур’яненістю в посівах сої.